Vysokoškolský odborový svaz povede Petr Baierl

• Zveřejněno: 23.02.2018
Nový program na další čtyřleté období a volba nového vedení byly 14. února hlavními body programu 22. sjezdu Vysokoškolského odborového svazu (VSO). Jako host se sjezdu zúčastnil předseda ČMKOS Josef Středula, který delegáty ujistil, že odborová centrála i on osobně budou i nadále podporovat snahy a cíle vysokoškolských odborů.

Ostrá debata o zaměstnávání Ukrajinců v Česku

• Zveřejněno: 23.02.2018
Středula varuje před bezpečnostními riziky Vláda v demisi Andreje Babiše (ANO) nedávno rozhodla o navýšení zaměstnaneckých karet pro pracovníky z Ukrajiny. Počet lidí, kteří by sem mohli přijít, se zvyšuje na dvojnásobek. Hospodářská komora to vítá, firmy podle ní nemají možnost dalšího rozvoje, protože nemají dostatek pracovníků, dokonce i nekvalifikovaných. Předseda ČMKOS Josef Středula ale varuje před bezpečnostními riziky a zároveň říká, že „dovoz“ Ukrajinců přispěje spíše k zaostávání české ekonomiky.

Tisíc řidičů kamionů se chce soudit kvůli nízkým mzdám za cesty do Německa

• Zveřejněno: 23.02.2018
Čeští řidiči kamionů se chtějí hromadně soudit o vyšší plat při cestách do Německa. Inspiroval je úspěch šoféra Jiřího Gabrhela, který na německé poště vysoudil víc než čtvrt milionu korun jako dorovnání do německé minimální mzdy. Podle čtvrteční Mladé Fronty DNES se na odboráře v Německu obrátilo dalších skoro 1000 řidičů.

Trexima: Dvě třetiny kolektivních smluv loni počítaly s růstem mezd

• Zveřejněno: 23.02.2018
Nechyběl sickdays, 13. plat, penzijní spoření a stravenky Víc než dvě třetiny loňských kolektivních smluv obsahovaly ustanovení o vývoji mezd. Zástupci zaměstnanců si se zaměstnavateli dohodli vyšší růst než v předchozím roce. Valná většina dohod pak zaručovala delší než čtyřtýdenní dovolenou či příspěvek na stravování. Kolem sedmi procent smluv loni garantovalo i vyplácení náhrad mzdy v prvních třech dnech nemoci či několikadenní placené zdravotní volno.

Evropský soud potvrdil právo zaměstnavatele prohledat i soukromá data v počítači

• Zveřejněno: 23.02.2018
Zaměstnavatel může prohledat i soukromá data ve služebním počítači zaměstnance, pokud ten vysloveně neoznačí příslušné složky jako soukromé, rozhodl ve čtvrtek Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku. Verdikt uzavřel spor mezi francouzskou železniční společností SNFC a jejím zaměstnancem Ericem Libertem, jehož soukromé složky ve firemním počítači zaměstnavatel prohledal. Podle štrasburského soudu tím neporušil právo na soukromí.

Důchody pobíralo na konci loňského roku 2,9 milionu lidí

• Zveřejněno: 23.02.2018
Ke konci loňského roku evidovala Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) 2 895 963 důchodců, kterým vyplatila celkem 3 508 301 starobních, invalidních a pozůstalostních důchodů. V prosinci loňského roku pobíralo 2 403 933 lidí starobní důchod, 424 242 invalidní důchod a 67 788 sólo pozůstalostní důchod. Český důchod v zahraničí pobíralo 93 236 osob.