Stát půjčí mladým lidem na bydlení až dva miliony korun

• Zveřejněno: 22.06.2018
Úroková sazba bude jedno procento Mladí lidé mohou získat zvýhodněný úvěr na pořízení nebo opravu vlastního bydlení, tento týden to schválila vláda. Příjem žádostí bude zahájen 15. srpna. Úvěry bude poskytovat Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictví Státního fondu rozvoje bydlení od poloviny srpna. Půjčit si lze až dva miliony korun. Pro letošní rok je pro žadatele připraveno 650 milionů korun.

Kováci budou v pondělí protestovat před branami plzeňského Zodiacu

• Zveřejněno: 22.06.2018
Vedení společnosti přerušilo kolektivní vyjednávání V pondělí 25. června ve 14 hodin odpoledne se členové seskupení členů Odborového svazu KOVO společně se zaměstnanci shromáždí před hlavním vchodem společnosti Zodiac Galleys Europe v Plzni. Zdejší obory se rozhodly uspořádat protestní mítink proti krokům vedení společnosti, které jednostranně pozastavilo kolektivní vyjednávání a zmařilo tak další práci odborů.

Jablka Gala z Polska byla zamořená pesticidem chlorpyrifos

• Zveřejněno: 22.06.2018
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v tržní síti jablka odrůdy Gala z Polska zamořená pesticidy. Výsledky laboratorních testů potvrdily nadlimitní přítomnost pesticidu chlorpyrifos. Obsah pesticidu dvacetkrát překonal maximální povolené množství. Od začátku roku se jedná celkem o čtvrtý obdobný případ. Inspekce to ve čtvrtek uvedla v tiskové zprávě.

Vláda se s odbory na růstu platů nedohodla

• Zveřejněno: 20.06.2018
Zástupci vlády se v úterý nedohodli s odboráři na růstu platů ve veřejném sektoru. Po jednání s premiérem Andrejem Babišem to uvedl šéf odborové centrály ČMKOS Josef Středula. Odbory požadují pro učitele o 15 procent vyšší sumu na platy a pro ostatní pracovníky veřejného sektoru zvýšení tarifů až deset procent, a to od října. Jednání k platům ve veřejném sektoru má pokračovat 9. července. Premiér Babiš minulý týden řekl, že do platů poputuje příští rok o deset procent peněz víc než letos. Zatímco učitelé by si měli přilepšit o 15 procent, pro ostatní zaměstnance veřejného sektoru, jako hasiče, policisty či úředníky, má být na platy o šest procent prostředků víc.

Stany ČMKOS dnes v Přerově, zítra v Šumperku

• Zveřejněno: 20.06.2018
 Odbory na vaší straně Od začátku září 2015 putuje Českou republikou informační a poradenských stanů Českomoravské konfederace odborových svazů. Provází jej sugestivní zvací plakát Odbory na vaší straně. „V úzké spolupráci s regionálními odborovými radami a představiteli velkých odborových organizací v daném regionu oslovují odbory formou živého kontaktu s lidmi veřejnost. Lidé si mohou vyzkoušet, jak funguje pracovněprávní servis odborů, přímo na místě radí odboroví právníci, návštěvníci stanu se dovědí o výhodách členství v odborech,“ charakterizuje akci Radka Sokolová, místopředsedkyně ČMKOS.

Nedostatek bytů a problémy s bydlením zavinil stát, nikoliv trh

• Zveřejněno: 19.06.2018
Sněmovní kulatý stůl o bytové politice v ČR, současnosti a budoucnosti Pod patronací „Stálé komise Senátu Parlamentu ČR pro rozvoj venkova zastoupená jejím předsedou Miroslavem Nenutilem a s přispěním senátorky Boženy Sekaninové se v hlavním sále Valdštejnského paláce Senátu PČR v pondělí 18. června uskutečnil kulatý stůl s názvem Bytová politika v ČR, současnost a budoucnost. Spolu s Českou společností pro rozvoj bydlení ho uspořádala jedna z největších členských organizací Rady seniorů – Sdružení nájemníků ČR. Organizátoři pozvali i představitele parlamentních stran, které jsou zastoupeny v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Františka Beneše (KSČM), Vojtěcha Munzara (ODS), Věru Kovářovou (STAN) a Jana Bartoška (KDU-ČSL). Ostatní parlamentní politické strany jako ČSSD, ANO, Piráti a další zástupce na tuto významnou akci nevyslali.