To nejlepší na závěr aneb poslední letošní setkání Odborové akademie

• Zveřejněno: 19.10.2017
Víte, kdo jsou vaši tři největší „žrouti času“? Nebo co nesmí obsahovat správná kolektivní smlouva? Umíte si nastavit „priority a strategii prosazení vašich oprávněných požadavků“ při dojednávání kolektivní smlouvy? Věděli byste, jak nastavit neveřejnou komunitní skupinu pro rychlé sdílení informací s vašimi kolegy z odborové organizace na internetu v aplikaci Facebook? Zkusili jste si někdy vyjednávat kolektivní smlouvu za zaměstnavatele? Tušíte, jaký je procentuální rozdíl v odměňování mužů a žen na stejné pracovní pozici v České republice a jinde ve světě? Na tyto a další otázky jsme my, účastníci letošního čtvrtého a závěrečného setkání Odborové akademie, hledali 13. až 15. října společně odpověď.Víte, kdo jsou vaši tři největší „žrouti času“? Nebo co nesmí obsahovat správná kolektivní smlouva? Umíte si nastavit „priority a strategii prosazení vašich oprávněných požadavků“ při dojednávání kolektivní smlouvy? Věděli byste, jak nastavit neveřejnou komunitní skupinu pro rychlé sdílení informací s vašimi kolegy z odborové organizace na internetu v aplikaci Facebook? Zkusili jste si někdy vyjednávat kolektivní smlouvu za zaměstnavatele? Tušíte, jaký je procentuální rozdíl v odměňování mužů a žen na stejné pracovní pozici v České republice a jinde ve světě? Na tyto a další otázky jsme my, účastníci letošního čtvrtého a závěrečného setkání Odborové akademie, hledali 13. až 15. října společně odpověď.

Nová odvětvová smlouva dá zaměstnancům obchodu jistotu zvyšování mezd

• Zveřejněno: 19.10.2017
Kolektivní smlouvu vyššího stupně uzavřeli 17. října sociální partneři Odborový svaz pracovníků obchodu (OSPO) a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR. Tato odvětvová smlouva byla uzavřená na dva roky. „Provozní zaměstnanci řetězců tak získali na dva roky jistotu, že se jejich mzda navýší nejméně o průměrnou roční míru inflace,“ říká předsedkyně OSPO Renáta Burianová. Data o míře inflace pravidelně zveřejňuje Český statistický úřad.

Chudoba ohrožuje Čechy nejméně z celé EU

• Zveřejněno: 17.10.2017
Nečekané výdaje by pětina Čechů přesto nezvládla Eurostat k příležitosti Mezinárodního dne proti chudobě, který připadá na 17. října, vydal zprávu, ve které srovnává míru chudoby jak mezi evropskými zeměmi, tak mezi skupinami jejich obyvatel. V roce 2016 bylo v Evropské unii vystaveno riziku chudoby nebo sociálního vyloučení 117,5 milionu lidí, tedy 23,4 % obyvatelstva. Mezi lety 2009 a 2012 přitom dosahovala míra ohrožení téměř 25 procent.

V Horní Suché začala stavba továrny na výrobu baterií

• Zveřejněno: 17.10.2017
Může zpracovat celou produkci lithia vytěženého z Cínovce Společnost HE3DA v pondělí v Horní Suché u Havířova zahájila stavbu továrny Magna Energy Storage (MES) na výrobu nejmodernějších baterií například pro elektromobily nebo energetické banky. Náklady na výstavbu závodu dosáhnou během dvou let 5,5 miliardy korun, financovat ji bude investiční fond Battery Unite, za nímž je skupina českých investorů. Ostrá výroba by se měla rozběhnout na konci roku 2019. Řekli to zástupci společnosti HE3DA. Továrna by podle nich v budoucnu mohla zpracovat prakticky celou produkci lithia vytěženého z Cínovce.

Středula: Tlak na příchod zahraničních pracovníků podporuje kriminálnímu jednání

• Zveřejněno: 17.10.2017
Mnohým firmám chybí lidi, protože nabízejí nízké mzdy Českým firmám chybí statisíce pracovníků. Díru na trhu by mohli zaplnit zaměstnanci z Ukrajiny. Podle předsedy ČMKOS Josefa Středuly ale hlad po pracovní síle nelze vyřešit tím, že budou příchod zahraničních pracovníků provázet problémy a podezření z obcházení zákonů. Firmy, které mají neobsazená pracovní místa, se mohou podle viceprezidenta Svazu průmyslu a dopravy Jana Rafaje spolehnout na automatizaci, ovšem dodavatelé těchto systémů jsou přetížení. Zaznělo to v nedělním pořadu Otázky Václava Moravce.

Středula: I po nové vládě budeme žádat růst mezd

• Zveřejněno: 16.10.2017
Tlak odborů na růst mezd a platů pocítí i nová vláda, která vzejde z nadcházejících voleb. V nedělních Otázkách Václava Moravce to řekl Josef Středula, předseda největší odborové ústředny – Českomoravské konfederace odborových svazů. Představitelé stran, které mají šanci se dostat v nadcházejících volbách do Sněmovny či utvořit vládu, dostanou v tomto týdnu deset požadavků, se kterými se na nový kabinet začnou po volbách obracet odbory.