VIDEO: Manifestační mítink 2017

• Zveřejněno: 14.09.2017

Dne 14. září se v pražské sportovní hale Arena Sparta uskutečnil třetí ročník manifestačního mítinku #KonecLevnePrace. Děkujeme všem účastníkům a koordinátorům mítinku za skvělou spolupráci. V tomto článku naleznete také prezentace #KonecLevnePrace a Volby 2017 použité na mítinku a prohlášení účastníků.

VIDEO: Odborové svazy ve veřejných službách a správě jednali o zvyšování platů

• Zveřejněno: 30.08.2017

Odboráři z rozpočtové a příspěvkové sféry jsou připraveni uspořádat protestní akce, pokud vláda nepřijme jejich dlouhodobý požadavek na růst platů ve veřejném sektoru. Trvají na přidání učitelům o 15 procent a ostatním o deset procent, a to od listopadu. Na mimořádném jednání v Praze se na tom shodly dvě stovky zástupců dvanácti odborových svazů v rozpočtové a příspěvkové sféře, kteří zastupují na 600 tisíc zaměstnanců. Podklady k připravovanému vládnímu nařízení o zvýšení platů obsahují ještě další dvě varianty – růst o čtyři procenta pro všechny, nebo o 12 procent pro učitele a o sedm pro ostatní.

Odbory jednaly s představiteli Vlády ČR o platech na rok 2018

• Zveřejněno: 22.08.2017

Dne 21. 8. 2017 se uskutečnilo další kolo vyjednávání o platech ve veřejném sektoru. Jak k vyjednávání přistoupily jednotlivé politické strany vládní koalice (připomínáme, že vyjednávání začalo již 26. dubna 2017)? Předseda ČSSD podpořil požadavek odborů, a to přidání již od 1. 11. 2017 u všech zaměstnanců o 10 % a u pedagogů o 15 %. Místopředseda hnutí ANO nechtěl závěr predikovat, požádal o čas k jednání v rámci hnutí ANO a v rámci vládní koalice. Podpořil navýšení platů učitelům. První místopředseda KDU-ČSL vyjádřil shodu nad přidáním učitelů, vyslovil požadavek, aby bylo známo stanovisko Asociace krajů ČR k přidání již od 1. 11. 2017, a deklaroval, že vládní koalice ještě musí diskutovat o předložených variantách.

TISKOVÁ ZPRÁVA: ČMKOS k zavedení ošetřovatelského volna

• Zveřejněno: 16.08.2017

"Říkáme ano, ale jednoznačně s jinými podmínkami. Ošetřovatelské volno je pro odbory vítanou možností či dokonce nutností. Se stárnutím populace se musí  česká společnost připravit na případnou potřebu ošetřování člena rodiny,“ zdůraznil Josef Středula, předseda ČMKOS.